مقالات آموزشی

 

 

 

مشاورین حاضر در کلینیک
آتنا سادات میررجائی
آزاده امیر
فاطمه قانعی مطلق
میترا ضیایی عاقل
مریم مرواریدی
عطیه تقوی
محمدرضا سعیدی
محمد حسین سلمانیان
مینا شعبان زاده
هانیه میر
سمیه قاصری
حسین چم حیدری
جانان محبوبی
سمانه خمسه ای
محمدرضا ودادمفرد
سعیده باقری
سارا خواجه افضلی
طیبه صابر
محمدرضا صنم یار
سیما سیفی
شغل و جایگاه آن در دین
1-تحصیلیشغل و جایگاه آن در دین
ارسال شده در تاریخ: 4 دی 1393

تعریف شغل

از نظر لغوی، شغل به کار واداشتن کسی و آن‌چه مایه مشغولیت است، تعریف شده.  از طریق اشتغال، فرد فعالانه در جریان تولید و خدمات مشارکت می‌کند و پاداشی نقدی یا جنسی دریافت می‌دارد.  کار و شغل، فعالیتی بدنی یا فکری در راه تولید و خدمت است؛ بنابراین در تعریف شغل می‌توان گفت: شغل، یعنی کاری که فرد، مشغول به انجام آن است و به وسیله‌ی آن هم انجام وظیفه و هم امرار معاش می‌کند.

جایگاه کار در اسلام

در فرهنگ حیات‌بخش اسلام، کار یا شغل وسیله‌ای برای کسب روزی حلال، خدمت به مردمان، جلب رضایت پروردگار و نزدیک شدن به خدا است.  ارزش انسان در اسلام، به چگونگی و اندازه‌ی کار اوست.

آیات بسیاری از سویی انسان را به تلاش مستمر و خستگی‌ناپذیر تشویق می‌کند و از سوی دیگر، او را از کسالت و سستی و کم‌کاری یا غوطه‌ور شدن در کارهای زشت و ظالمانه در قلمرو اقتصادی باز می‌دارد.

قرآن کریم همان‌گونه که کتاب دانش و خرد، آگاهی و ایمان، برابری و آزادی و عدالت است، کتاب کار و تلاش همیشگی و عمل شایسته و سازنده و عادلانه در کنار باور عمیق و ایمان همه جانبه و واقعی نیز است تا بر همگان روشن سازد که هم رسیدن به مواهب مادی و دنیوی در گرو کار و تلاش پی‌گیر و صادقانه است، و هم دست‌یابی به سعادت و رستگاری آخرت و بهشت پرنعمت و زیبای خدا.

در قرآن کریم، بیش از 550 آیه در قالب‌ها و چهره‌های گوناگون درباره‌ی کار و کوشش آمده است.

ضرورت انتخاب شغل

انتخاب شغل و کار مناسب، از ابتدایی‌ترین و ضروری‌ترین مسائلی است که همواره با زندگی نوع بشر همراه بوده و قسمت مهمی از حیات او را تشکیل می‌داده است.  شخصیت و منزلت فردی و اجتماعی انسان، در گرو کار و فعالیت همیشگی است تا دست نیاز پیش دیگران دراز نکند و بتواند عزت نفس خود را حفظ، و استعدادهای خود را شکوفا کند. روشن است که دین و دنیای افراد بی‌شغل، در معرض خطر قرار دارد.

آموزش شغلی مناسب

آموزش مهارت‌های شغلی، باید با استعدادهای فرد مناسب باشد؛ چنان که ابوعلی سینا گفته است: هر شخصی پس از آموختن قرآن و پایه‌های آغازین زبان، باید مطابق استعدادش آموزش یابد.  او باید در پی پیشه و فنی برود که طبعا در خور آن است و نباید از آرزوها و هوس‌هایش پیروی کند. همچنین به نظر خواجه نصیرالدین طوسی، هدایت شغلی و آموزش هر فرد باید بر اساس استعداد و توان او انجام گیرد تا موجبات موفقیت او در زندگی آینده‌اش فراهم شود.

رضایت شغلی

رضایت شغلی یعنی فرد شغلش را دوست می‌دارد، برای آن ارزش زیادی قائل است و به گونه‌ای مثبت به آن می‌نگرد. تنها یک عامل موجب رضایت شغلی نمی‌شود؛ بلکه ترکیبی از مجموعه عوامل گوناگون، سبب می‌گردد شاغل از شغلش احساس رضایت کند و به خود بگوید که از آن راضی است و لذت می‌برد. نکته‌ی در خور توجه این که در کشور ما مسأله‌ی شغل و رضایت شغلی به صورت کارشناسانه مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار نگرفته و راهکارها و راهبردهای پایداری آن ارائه نشده است.

اقدام کننده: واحد تولید محتوای کلینیک روان درمانی صبا
تعداد مشاهده: 3815