مقالات آموزشی

 

 

 

مشاورین حاضر در کلینیک
آتنا سادات میررجائی
آزاده امیر
فاطمه قانعی مطلق
مرضیه ذبیحی
میترا ضیایی عاقل
مریم مرواریدی
عطیه تقوی
محمدرضا سعیدی
محمد حسین سلمانیان
مینا شعبان زاده
هانیه میر
سمیه قاصری
حسین چم حیدری
جانان محبوبی
سمانه خمسه ای
محمدرضا ودادمفرد
سعیده باقری
سارا خواجه افضلی
محمدرضا صنم یار
سیما سیفی
آشنایی با مهارت حل اختلاف
3-زوج 2-نامزدی و عقدآشنایی با مهارت حل اختلاف
ارسال شده در تاریخ: 19 آذر 1393

اين مهارت همانند دیگر مهارت‌ها، براي ازدواج و تشكيل زندگي مشترك و اصولاً برقراري ارتباط درست با ديگران ضروري است. بروز اختلاف و تفاوت بين افراد، امري كاملاً عادي و طبيعي است، اما مهم‌تر و طبيعي‌تر آن است كه نسبت به حل اين اختلافات، اشراف داشته باشيم و بتوانيم اختلاف يا سوء‌تفاهمات خود يا ديگران را به گونه‌اي حل كنيم كه رضايت همه فراهم شود. اين رضايت، تنها با كسب مهارت در حل اختلافات حاصل خواهد شد.

لازم به يادآوري است كه مهارت حل اختلاف، در روابط خانوادگي، خاصه ارتباط ميان زن‌ها و شوهرها، اهميت بسياري دارد. همچنین بايد در نظر داشت كه در اين روابط، حفظ احترام، ادب، همكاري و تعادل، براي همگان لازم و واجب است


اصول مهارت حل اختلاف

- صحبت کردن بدون پرخاش و توهين

حل اختلاف در زمان عصبانيت، حاصلي جز تخريب بيشتر نخواهد داشت. پس بهتر آن است كه هميشه بعد از آرام شدن محيط و افراد برای این کار اقدام شود.

- پرهیز از سخنان منفي

اگر براي وصل كردن، قدم جلو مي‌گذاريم بايد دقت كنيم از به كار بردن سخنان نا اميد كننده و تحريك كننده و در مجموع منفي، خودداري کنیم.

- حل اختلاف در اولين قدم اختلاف

به محض احساس اختلاف يا سوء‌تفاهم، باید درصدد حل آن برآمد؛ چون با مرور زمان به كينه و رنجش تبديل مي‌شود. به خاطر داشته باشيد صحبت و بازگو كردن ناراحتي‌ها و سوءتفاهمات، كمك مؤثري براي رهايي از غم و اندوه است و حل اختلافات را نيز آسان‌تر می‌کند.

- حل اختلافات

باید به سرعت و در اولین فرصت، از طرف يا طرفين اختلاف، درخواست كنيد تا وقت مناسبي را با هماهنگي يكديگر براي حل اختلاف اختصاص دهید.

- احساس گناه و خجالت را براي طرف مقابل به وجود نياوريد

چنانچه ما با طرف مقابل خود دچار مشكلي شده‌ايد يا براي حل اختلاف ديگران، مي‌خواهيد اقدام کنید، هرگز نبايد به گونه‌اي صحبت كنيد كه ديگري يا ديگران را دچار احساس خجالت، گناه يا شرمندگي كنيد. طعنه و كنايه را نيز بايد از لحن و كلام‌تان حذف نماييد.

- نظر و عقيده خود را بيان كنيد

ناراحتي خود را عنوان كنيد و درباره‌اش سخن بگوييد؛ بدون آن‌كه قضاوت يا سرزنش كنيد و حكمي صادر نماييد.

- ديگري يا ديگران نيز حق دارند

به طرف مقابل خود يا ديگراني كه با يكديگر دچار اختلاف شده‌اند، اجازه بدهيد تا از ناراحتي‌ها و مشكلات‌شان صحبت كنند. تخليه‌ی رواني، فرد را براي طرح يا پذيرش مسائل متفاوت و سپس حل مشكلات، آماده‌تر مي‌کند.

- عذرخواهي مشكل نيست

در زمان حل اختلاف، چنانچه فرد متوجه اشتباه خود بشود، بهتر است با يك جمله كه حاكي از ندامت و عذرخواهي اوست مسأله را ختم به خير كند. «عذرخواهي» نه تنها فرد را كوچك نمي‌كند، بلكه ديگران را متوجه انعطاف و دقت نظر او نيز مي‌سازد. حال چنانچه لزومي به عذرخواهي هيچ كسي مشاهده نشد، توافق و كنار آمدن با هم، مسيري تازه براي رفع سوء‌تفاهمات و برقراري ارتباطات جديد خواهد بود.

- هر بار فقط يك موضوع را مطرح كنيد

براي هر مشكل، يك جلسه‌ی مشخص را اختصاص دهيد؛ چرا كه در صورت صحبت و طرح همه‌ی ناراحتي‌ها و مشكلات در يك جلسه، نه تنها راه‌حلي حاصل نخواهد شد، بلكه به لحاظ يادآوري و تداعي يا درهم پيچيدگي ناراحتي‌ها، دامنه‌ی اختلافات وسعت بيشتري خواهد گرفت.

اقدام کننده: واحد تولید محتوای کلینیک روان درمانی صبا
تعداد مشاهده: 1497