مقالات آموزشی

 

 

 

مشاورین حاضر در کلینیک
آتنا سادات میررجائی
آزاده امیر
فاطمه قانعی مطلق
میترا ضیایی عاقل
مریم مرواریدی
عطیه تقوی
محمدرضا سعیدی
محمد حسین سلمانیان
مینا شعبان زاده
هانیه میر
سمیه قاصری
حسین چم حیدری
جانان محبوبی
سمانه خمسه ای
محمدرضا ودادمفرد
سعیده باقری
سارا خواجه افضلی
طیبه صابر
محمدرضا صنم یار
سیما سیفی
کودکان ناآرام و خواب
4-کودک و نوجوان 1-کودک 2-اختلالات رایج کودکان 14-کودکان ناآرامکودکان ناآرام و خواب
ارسال شده در تاریخ: 18 اسفند 1393

خوابیدن در کنار کودک

خوابیدن در کنار کودک علاوه بر هماهنگی میزان پرولاکتین در شیر، میزان آن را هم افزایش می‌دهد. افزایش پرولاکتین در شیر به سه عامل: خواب، شیردهی و تماس با نوزاد بستگی دارد که این سه عامل را خوابیدن در کنار مادر فراهم می‌سازد.

در کناب مادر خوابیدن، تغذیه با شیر مادر هم آسان‌تر می‌شود و مادر و کودک بدون این‌که کاملاً از خواب بیدار شوند نیازهای یکدیگر را برآورده می‌کنند. وقتی کودک در اتاق دیگری از خواب بیدار می‌شود برای جلب توجه نیازش با صدای بلند گریه می‌کند در نتیجه مادر و کودک هر دو بیدار می‌شوند و ادامه‌ی خواب مشکل است.

- خواباندن کنار تختخواب والدین:

نرده‌ی یک طرف تختخواب کودک را بردارید و از همان طرف تخت کودک را به کنار تختخواب خود بچسبانید.

- خوابیدن با خواهر و برادر:

کودکان زیر 3 سال در اتاق مشترک (خواهر و برادر) بهتر می‌خوابند.

پیشنهادهایی در مورد تشریفات قبل از خواب:

1- شیر دادن و حرکت دادن دو روش عملی و توأم برای خوابانیدن است.

2- قبل از خواب حمام گرم و ماساژ دادن به کودک.

3- قنداق کردن، استفاده از قنداق فرنگی، در پتوهای پنبه‌ای فرو رفتن، هنگام خواب محکم بستن کودک، کودک در روز لباس آزاد بپوشد، در شب با چیزی محکم ببندید.

4- خواباندن در گهواره و تکان دادن یکنواخت 60 با در دقیقه.

5- خوابیدن کودک در گهواره امن بازوان مادر همراه با تکان دادن.

6- روش خوابیدن در دست‌های گرم پدر و زدن ضربه‌های منظم به پشت کودک.

7- بستری گرم و نرم مخصوص قابل حمل در همه جا (تشکی از پر قو، پوست بره و...)

8- رانندگی در آزادراه.

چگونه می‌توان کودک را مدتی در خواب نگه داشت؟

- هنگامی که کودک در خواب است به نشانه‌های بیداری کودک به سرعت پاسخ دهید. زمانی که کودک وارد مرحل‌یه خواب سبک می‌شود ناله می‌کند و پیچ و تاب می‌خورد.

- اولویت دادن به کارها: فهرستی از کارهای روزمره تهیه کنید. تا جایی که امکان دارد کارهای روزمره را از فهرست‌تان حذف کنید. مادری می‌گفت در انجام امور خانه بسیار وسواسی بودم، روزی در آشپزخانه نشسته و به زمین خیره شده بودم. با خود گفتم زمین که احساس ندارد اگر روزی من زمین را تمیز نکنم به زندگی من لطمه‌ای وارد نمی‌شود ولی کودک من فقط یک‌بار دوران کودکی دارد، اوست که احساس دارد.

این طرز فکر یعنی رسیدن به بلوغ فکری.

- برای خود وقتی را در نظر بگیرید: کودکان گیرنده و مادران دهنده هستند ولی مادر نمی‌تواند پیوسته دهنده باشد مگر آن‌که خود گاهی تجدید نیرو کند. پس مادر باید وقتی را برای خود برای تجدید قوا توسط همسر یا مرکز بهداشت روانی معتبر در نظر بگیرد.

آداب خوابیدن در کودک بی‌قرار:

خوابیدن کودک بی‌قرار (پرنیاز) با سایر کودکان تفاوت دارد. کودک پرنیاز به همه چیز نیاز دارند به جز خوابیدن. معمولاً این کودکان بیشتر اضطراب‌ها و ناراحتی‌های روز را به شب انتقال می‌دهند. این کودکان 2 ساعت در شب و 1 ساعت در روز کمتر از سایر کودکان می‌خوابند. یکی از راه‌هایی که تا حدی مشکل خواب کودک پرنیاز را حل می‌کند.

- خوابیدن در کنار پدر و مادر است که در واقع اصطلاح رختخواب خانوادگی را بهتر است استفاده کنیم. این روش بیشتر اوقات در مورد بیشتر افراد نتایج خوبی داشته ولی همیشه قابل استفاده نیست. اشکالاتی که بر شمرده شده و والدین را دچار ترس کرده:

ترس از این‌که کودک دیگر حاضر به ترک بستر پدر و مادر نشود.

ترس از لوس شدن بچه و اختلال در روابط زناشویی.

امتیازات شراکت در خواب:

کودکان بهتر می‌خوابند؛ چرا که بین مرحله‌ی خواب سبک و خواب عمیق مرحله‌ای به نام خواب آسیب‌پذیر وجود دارد و احتمال بیدار شدن کودکان در این مرحله بیشتر است.

هر گونه وضعیت و تفکر و ذهنیت در وضعیت آلفا پس از بیدار شدن در صبح روز بعد یادآوری می‌گردد. چنانچه نوزادی در بازوان مادر، آغوش پدر خوابیده باشد روز بعد احساس خوبی خواهد داشت.

علل پزشکی شب‌خیزی:

1- گرفتگی بینی، آب سرم، کلرسدیم.

2- آلرژی‌ها

3- عفونت‌های  گوش

4- کرم‌های سنجاقی ماده از روده‌ها به طرف پایین حرکت و در خارج از روده راست تخم‌ریزی می‌کند این عمل در شب انجام می‌گیرد کودک بیدار می‌شود و با خارش ناحیه‌ی مقعد روبرو است.

5- دردهای شبانه، دل درد یا سردرد

6- تب شبانه

عادات شبانه:

مکیدن شست:

کودک پرنیاز برای آرام کردن خود در نیمه شب شست خود را می‌مکد. این کار در واقع نوعی وسیله‌ی آرام‌بخش برای اوست اما می‌توانید آرام‌بخش دیگر مثل یک اسباب بازی را جایگزین کنید.

این کار یک عادت غریزی است نه اکتسابی و حتی سونوگرافی از جنین در رحم انجام شده که شصت خود را می‌مکد. اگرچه این تسکین‌دهنده‌ی مصنوعی یا مکیدن انگشت آسیب به دندان‌ها و... وارد می‌کند اما نباید آن را از بین برد؛ چرا که وسیله‌ی تخلیه‌ی هیجانی است آن را با وسیله‌ی دیگری جایگزین کنید.

بهم ساییدن دندان‌ها:

دندان‌پزشکان معتقدند این عمل یک عادت ماهیچه‌ای است و موجب فرو نشاندن هیجانات طفل می‌شود. گاهی هم ممکن است نشان‌دهنده‌ی عوارض ناشی از حساسیت باشد. بعضی از دندان‌پزشکان موفق شده‌اند با قرار دادن وسیله‌ای در دهان کودک عادت مکیدن انگشت و بهم ساییدن دندان را از بین ببرند.

بیدار شدن در نیمه‌ی شب برای بطری شیر:

بعد از چند ثانیه خود به خود به خواب عمیق فرو می‌رود اگر کودک شما موفق نشود دوباره به خواب عمیق فرو رود و شما به موقع به سراغ او نروید با عصبانیت بیدار می‌شود و شما بقیه‌ی ساعت شب را بیدار خواهید بود.

برای خوابیدن محیطی آرام و بدون سر و صدا فراهم کنید. وانمود کنید که خوابیده‌اید. بعضی از کودکان نیمه‌شب بیدار می‌شوند و پدر و مادر را هم بیدار می‌کنند آن‌ها دوست دارند که با آنان بازی کنید اجازه دهید کودک در کنار مادر و پدرش بخوابد و شما وانمود کنید که خواب هستید.

عادت زود برخاستن را به تعویق بیندازید؛ برای این کار:

-قرار دادن پرده‌های تیره و سایه‌بان در جلوی پنجره.

-قرار دادن مقرراتی برای سایر افراد خانواده تا سکوت را رعایت کنند.

-کمی اسباب‌بازی در کنار کودک شاید هنگامی که بیدار شد کمی بازی کند و بعد بخوابد.

-کمی غذا سبک در کنار کودک شاید گرسنه باشد و بعد بخوابد.

-مراسم قصه‌گویی برای کودکان .

-نوازش پشت یا ماساژ پشت.

-کم کردن تدریجی چراغ‌ها.

صداهای آرامبخش:

صداهایی کودکان بی‌قرار را به هنگام خواب آرام می‌کند صداهایی که شبیه:

1) صداهای داخل رحم مادر هستند: صداق قلب مادر، صدایی شبیه آب جاری، موج دریا، صدای یکنواخت آکواریوم، صدای تیک تاک ساعت، نواری ضبط شده از این تهیه کنید.

2) صداهای سفید: صداهایی که گوش انسان تمام طول موج‌های آن‌ها را می‌شنود و در ضمن یکنواخت و موزون هستند. صداهای سفید نام دارند که برای آرام ساختن و خواباندن کودک بسیار مؤثر است.

3) نوارهای ضبط شده از صداهای یکنواخت و تکراری: لالایی توسط پدر و مادر، هر چه صدا آرام‌تر، یکنواخت‌تر باشد. آرامش‌بخش‌تر است.

4) سوسیتی با ریتم ملایم و آرام.

چگونه به کودکان پرنیاز کمک کنیم تا بهتر بخوابند:

-خواباندن در تختخواب

-آرامش دادن به کودک

-در خواب کودک سهیم باشید.

- اگر از دنده چپ بیدار می‌شود، از دنده‌ی راست بیدار شود.

تاریخ آخرین ویرایش: 17 فروردین 1395 - 10:05:40
اقدام کننده: واحد تولید محتوای کلینیک روان درمانی صبا
تعداد مشاهده: 1905