مقالات آموزشی

 

 

 

مشاورین حاضر در کلینیک
آتنا سادات میررجائی
آزاده امیر
فاطمه قانعی مطلق
میترا ضیایی عاقل
مریم مرواریدی
عطیه تقوی
محمدرضا سعیدی
محمد حسین سلمانیان
مینا شعبان زاده
هانیه میر
سمیه قاصری
حسین چم حیدری
جانان محبوبی
سمانه خمسه ای
محمدرضا ودادمفرد
سعیده باقری
سارا خواجه افضلی
طیبه صابر
محمدرضا صنم یار
سیما سیفی
تجزیه و تحلیل جریان یادگیری دانش‌آموزان
1-تحصیلی 1-مشاوره تحصیلی 2-ضرورت و فواید مشاوره تحصیلیتجزیه و تحلیل جریان یادگیری دانش‌آموزان
ارسال شده در تاریخ: 28 بهمن 1393

لزوم مشاوره

برای پی بردن به ارزش و اهمیت مشاوره در نظام آموزشی، به تجزیه و تحلیل جریان یادگیری دانش‌آموزان می‌پردازیم. به نظر هیلگارد وباور یادگیری تغییرات نسبتاً پایداری در رفتار بالقوه است که حادث از رشد نباشد. برای تحقق این تعریف، در ابتدا اطلاعات و یا تجربیات باید به وسیله‌ی فردی آگاه و آشنا به کار مثلاً معلم، تهیه و سپس ارائه گردد.معلم باید آمادگی تهیه‌ی مطالب و ارائه‌ی آن را از هر نظر داشته باشد تا اطلاعات ارائه شده مفید واقع گردد. مشاور می‌تواند معلم را در تهیه و ارائه‌ی موضوعات یاری دهد و یادگیری را تسهیل کند.

در درجه‌ی دوم، یادگیرنده استعداد و علاقه‌ی کافی برای یادگیری داشته باشد تا بتواند اطلاعات ارائه شده را دریافت و از آن استفاده کند. بی‌شک چنانچه یادگیرنده، مسائل و مشکلاتی داشته باشد قادر به یادگیری نخواهد بود. در این زمینه نیز مشاور به کمک یادگیرنده می‌شتابد و با حل مشکلات و شناخت استعدادها جریان یادگیری را تسهیل می‌کند.

برای یاری به دانش‌آموزان به منظور بهبود رفتار و افزایش میزان یادگیری پیشنهادات زیر ارائه می‌گردد:

1-  ایجاد احساس نیاز و علاقه به مطالب آموختنی

تا زمانی که فرد به وجود چیزی احساس نیاز نکند و بدان راغب نباشد، برای رسیدن به آن تلاش نخواهد کرد و یا اگر فرد در زندگی چیزهای مهم را نشناسد و آن را تشخیص ندهد به بهبود در زندگی او نباید امید داشت.

از آن‌جا که رفتار انسان متأثر از احساسات است و به عبارت دیگر احساسات، طرز تلقی‌ها اعتقادات و ادراکات پدید آورنده‌ی رفتار هستند که از نظر تربیتی، این عقیده حائز اهمیت بسیار است. اگر دانش آموز احساس کند که معلم او را دوست دارد رفتارش نسبت به آن معلم دوستانه خواهد بود و نسبت به درس آن معلم نیز علاقه خواهد داشت و برعکس.

2 ـ شناخت خود و ارزش‌های وابسته به آن

خویشتن پنداری عبارت است از تصور و پنداری که شخص درباره‌ی خود دارد و بر دو نوع مثبت و منفی طبقه‌بندی شده است.
افرادی که خویشتن‌پنداری مثبت دارند رفتارشان اجتماع‌پسندتر از کسانی است که خویشتن‌پنداری منفی دارند. یکی از علل مهم عقب‌افتادگی تحصیلی، همین تصور و پندار منفی است که شخص نسبت به خودش دارد؛ چون معتقد است که قادر به خواندن نیست.
خویشتن‌پنداری بر اثر تعامل بین عوامل متعددی به وجود می‌آید و رشد می‌کند:

الف ـ نظر والدین 

ب ـ نگرش دوستان و همبازیان 

ج ـ نظر معلمان

3ـ تأکید بر این‌جا و اکنون

 بهره برداری از شکست‌های گذشته‌ی دانش‌آموز به منظور عبرت‌گیری و نه خدمت آن موجب می‌شود که دانش‌آموز برای کسب موفقیت بکوشد. از سوی دیگر تأکید بیش از حد بر نگرانی‌ها و مشکلات گذشته عذر و بهانه‌ای برای دانش‌آموز فراهم می‌آورد تا به سادگی تمام شکست‌های آینده‌ی خود را به عوامل گذشته استناد دهد و برای بهبود وضع موجود تلاش نکند.

 4-دادن فرصت برای تفکر و خودیابی

یکی از عواملی که در نظام فعلی آموزش و پرورش کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد، دادن فرصت برای تفکر و خودیابی دانش‌آموزان است. معلم می‌کوشد مطالب بسیاری را بدون فوت وقت به دانش‌آموزان ارائه دهد و هنوز موضوع قبلی به خوبی درک نشده مطالب جدید ارائه می‌شود و دانش‌آموز مجبور است برای اهراز موفقیت در امتحان مطالب را حفظ کند.5-تجدید نظر در برنامه‌های مراکز تربیت معلم

 مراکز تربیت معلم باید برای معلمان متخصص، خلاق و مبتکر و اندیشمند و آگاه به مسائل انسان‌ها امتیازاتی در نظر بگیرد تا دیگر معلمان نیز در این مسیر تشویق شوند تا هیچ‌گاه کیفیت فدای کمیت نگردد.

اقدام کننده: واحد تولید محتوای کلینیک روان درمانی صبا
تعداد مشاهده: 1487